Lär dig spela poker med Texas Hold'em Skolan
Start > Strategier och tips > Pottodds

Pottodds

Matematik är en viktig del av poker. Kan du räkna ut pottoddsen kommer du inte att behöva riskera dina pokermarker i ofördelaktiga situationer. Pottoddsen är relationen mellan storleken på potten och storleken på den satsning du måste göra för att vara kvar i handen. Om det till exempel är $30 i potten och du måste syna en satsning på $5 är pottoddsen 6 mot 1. Om du måste satsa $10 i samma pott är pottoddsen 3 mot 1.

Oddsprogram

Det finns program som kan räkna ut oddsen för givna situationer. På Texasholdemskolan har vi såklart ett sånt program. Klicka här för att komma till poker odds kalkylatorn.

Storleken på potten

Du måste alltid ha koll på hur mycket marker som ligger på det pokerbord du spelar vid. Spelar du limit poker är det bara att räkna antalet satsningar som gjorts. När insatserna dubblas, som i Texas Hold'em, är det bara att räkna de stora satsningarna som två små. Om du spelar pot limit eller no limit är det lite svårare att beräkna pottstorleken och följdaktligen kommer inte oddsen vara lika precisa. Det är dock mycket viktigt att beräkna pottstorleken även i dessa fall.

Pottodds i Texas Hold'em
Duktiga spelare kan räkna ut pottoddsen.

Hur pottodds används

Pottoddsen ska kopplas samman med styrkan på din hand. Om du har ett färgdrag eller stegdrag och tror att en träff skulle ge dig potten måste du räkna ut hur många kort det finns kvar i leken (så kallade outs) som kan hjälpa dig. Om du floppar ett färgdrag har du nio "outs" (kort av "din" färg som du inte sett ännu) att träffa din hand vilket innebär 35 procents "vinstchans" (oddsen är ungefär 2 mot 1 mot att du ska vinna). I dessa fall måste alltså pottoddsen vara minst 2 mot 1 för att det ska vara värt att satsa.

Implicita odds

Ibland är det korrekt att bortse från de faktiska oddsen och i stället se till de implicita oddsen. Om du är säker på att dina motståndare kommer satsa rejält om du träffar ditt drag bör du stanna kvar i handen även om pottoddsen säger något annat för tillfället.

Outs för olika draghänder:

  • Färgdrag med + överkort/färgstegedrag - 15 outs
  • Färgdrag + ett överkort - 12 outs
  • Färgdrag - 9 outs
  • Öppet stegdrag - 8 outs
  • 2 överkort - 6 outs
  • Hålstegedrag - 4 outs

Texas Hold'em

Strategier och tips

Tävlingsformer i Texas Hold'em

Poker ordlista

Övrigt