Lär dig spela poker med Texas Hold'em Skolan
Start > Strategier och tips > Poker tells

Poker tells som är viktiga att känna igen

När du spelar poker, på Internet eller live, så måste du kunna läsa dina motspelare. Vad som menas är att man ska vara vaksam vad de gör så att du kan få "tells" på dem. En "tell" är ofta en vanesak som används när en spelare agerar vid bordet som kan ge dig en ledtråd vad han kan tänkas ha för hand. Det finns "tells" som dras nytta av under live, liksom dom finns i online spel. Att vara benägen att hitta "tells" är vad som kommer att separera ditt spel från "köksbordspoker" och mer avancerat spel. När du väl har lärt dig att infånga dina motspelares tells så kan du praktiskt taget "se" deras kort, och så småningom kommer du att se andra vanesaker, så du lättare kan se hemligheterna bakom korten. Vilket kommer leda till att du kommer göra de korrekta synerna, läggningar, och andra beslut som tar dig från nybörjar spel till WSOP. Alla spelare har sina tells, och en bra spelare kommer att kunna lägga märke till alla dessa.

Vissa "tells" som säger att man har en stark hand gör att man agerar ointresserat medan man spelar handen. Ett annan tecken som är vanlig är att man skakar händerna. Om du märker att en spelare skakar medan han förflyttar markerna till mitten av bordet så menas det för det mesta att du ska lägga din hand. Snabb andning är en annan tell som även de bästa spelare ger ut. Tecken på att spelaren inte vet vad de ska göra, eller om de agerar med stor dramatik är ofta tecken på att spelaren sitter med en väldigt bra hand. Även simpla saker som att hålla andan i en ut andning eller en snabb blinkning kan vara tecken på en stark hand.

Tecken av en svag hand är ofta det motsatta. Någon som har en dålig hand kommer ge tecken på styrka. De kan t.ex stirra för att skrämma dig. Om de lutar sig bakåt väldigt iögonfallande är det ett tecken på att de vill ge ett sken av att ha en stark hand medan de egentligen bara bluffar dig. Ett annat tecken som nybörjare ofta visar är när de håller andan medan dem satsar. Det är ett sätt att försöka vara lugn medan de bluffar dig. Om du ser de göra detta så är chanserna stora att du lätt kan ta ner dem på jorden. Det finns även tecken på när spelare har en draghand. Om de t.ex checkar snabbt efter floppen, eller om de tar en lång tid på sig att syna efter en satsning så kan du vara ganska säker på att de för det mesta inte har en färdig hand.

Tells på Internet är lite svårare att känna igen eftersom du inte har någon att titta på. Men, det finns vissa saker folk kommer göra som visar dig vad de har för styrka på deras hand. Hastigheten det tar att agera är en av dessa. Typiskt så är en snabb satsning ett tecken på en svag hand medan en som tar lång tid på sig ger tecken på att vara stark medan han tar tid på sig att fundera över sina alternativ. Var vaksam på hur lång tid det tar för en typisk spelare att spela vissa händer så kan du snabbt räkna ut vad han kommer att göra. Klientens kryssboxar och "autoplay-boxar" är ett annat tecken man kan få av spelsättet. Om någon har "check/lägg boxen" på, så har han troligtvis ingen bra hand, men om höjningen kommer väldigt fort så har han ofta en väldigt stark hand. Du kommer se många olika situationer online där du kan plocka upp tecken, men bara så länge du lägger märke till dom och håller ett öga på vad som händer, så kommer du vara benägen att ta upp dessa effektivt, precis som det är i livepoker.

Texas Hold'em

Strategier och tips

Tävlingsformer i Texas Hold'em

Poker ordlista

Övrigt